Jos maksu myöhästyy sovitusta eräpäivästä, maksettavaksi tulee laskun lisäksi viivästyskorko. Viivästyskoron määrän määrittelee korkolaki.
Lowellin perinnän tuotepäällikkö Elina Mikkola vastaa yleisimpiin kysymyksiin viivästyskorosta.
Miten viivästyskorko määräytyy?
Viivästyskorko määräytyy pääsääntöisesti korkolain mukaan. Poikkeuksena on yritysten välinen kauppa, jossa viivästyskoron määrän voi sopia vapaasti. Kuluttajakaupassa viivästyskorko voidaan sopia korkolaista poikkeavaksi ainoastaan kulutusluottosopimuksessa.
Miksi viivästyskorko määritellään laissa?
Laki pyrkii suojelemaan erityisesti kuluttajia. Osalla on virheellinen käsitys, että perintätoimistot voisivat itse määritellä viivästyskoron. Todellisuudessa korkoa säädellään tarkkaan. Laissa määritellystä viivästyskorosta voi kuluttajien kohdalla poiketa ainoastaan kulutusluottosopimuksissa, ja silloinkin korkolaista poikkeavaa viivästyskorkoa voi periä vain 180 päivää. Sen jälkeen korko muuttuu korkolain mukaiseksi.
Mikä on oikea viivästyskorko?
Keväällä 2022 viivästyskorko on elinkeinoharjoittajien välillä kahdeksan prosenttia, kuluttajakaupassa seitsemän prosenttia. Euroopan keskuspankki määrää prosentin puolivuosittain. Ajantasaiset korkoprosentit voi tarkistaa esimerkiksi Suomen Pankin tilastosta.
Miksi viivästyskorkoa peritään?
Viivästyskorko on seuraus maksulupauksen rikkomisesta. Jos ostaja ei maksa tuotetta tai palvelua sovittuna maksupäivänä, viivästyskoron tarkoitus on hyvittää maksun viivästyminen laskuttajalle.
Verkosta löytyvillä viivästyskorkolaskureilla voi tarkistaa, onko viivästyskorko laskettu oikein.
Milloin viivästyskorkoa voi alkaa periä?
Kun maksun eräpäivästä on sovittu etukäteen, viivästyskorkoa alkaa kertyä heti sovitun eräpäivän jälkeen. Jos tarkkaa eräpäivää ei puolestaan ole sovittu, viivästyskorkoa alkaa kertyä 30 päivän kuluttua laskun päiväyksestä. Käytännössä viivästyskorkoa peritään usein esimerkiksi maksumuistutuksen yhteydessä. Jos lasku on siirtynyt perintään, viivästyskorko lisätään perintäkirjeeseen.
Mistä tietää, että viivästyskorko on laskulla oikein?
Kuluttaja on velvollinen maksamaan viivästyskorkoa vasta, kun velkoja on toimittanut viivästyskorkoa koskevat tiedot, kuten viivästyskoron summan ja päivän, josta lähtien korkoa peritään. Voit varmistaa laskulta, onhan viivästyskoron prosentti korkolain tai erikseen sovitun mukainen. Lisäksi voit tarkistaa, alkaako viivästyskoron laskenta oikeasta päivästä.
Jos lasku on siirtynyt perintään, asiakkaalla on oikeus pyytää perintätoimistolta laskelma siitä, miten viivästyskorko on laskettu. Verkosta löytyvillä viivästyskorkolaskureilla voi tarkistaa, onko viivästyskorko laskettu oikein. Voit testata laskutoimituksen vaikka muutamalla eri laskurilla.