Compliance

Laiha lohtu vai lihava riita?

30.08.2017 3 min lukuaika

Lowellin lakiosaston kautta kulkee noin 1500 velkoja koskevaa riitatapausta vuodessa. Valtaosa sovitaan ja oikeuteen saakka joudutaan vain harvoin. Näiden vinkkien avulla vältyt turhilta riidoilta ja oikeusistunnoilta.

Kun riidellään rahasta, sovittelu on useimmiten järkevin tapa selvitä asiasta. Mutta miten turhalta riitelemiseltä ja oikeusistunnoilta vältytään? Mitä eri osapuolten on hyvä ymmärtää ja ottaa huomioon?

Lowellin lakimiehet listasivat kymmenen asiaa, joiden avulla erimielisyydet saadaan selvitettyä fiksusti, kustannustehokkaasti ja kohtuullisessa ajassa.

  1. Sovi asiat kirjallisesti ja mahdollisimman yksiselitteisesti sopimuksen- tai kaupantekotilanteessa.
  2. Reklamoi heti, jos ostamasi tuote tai palvelu on virheellinen. Mitä asiallisempi ja perustellumpi reklamaatiosi on, sitä asiallisemmin siihen yleensä suhtaudutaan.
  3. Ota asiakkaan reklamaatiot vakavasti. Kuuntele argumentit, kohtele asiakasta hyvin ja kanna vastuusi. Kun reklamaatioon suhtaudutaan asianmukaisesti, se saadaan yleensä hoidettua pienin kustannuksin, ilman lakimiehen apua.
  4. Mikäli asiakkaasi maksut viivästyvät, älä odota liian pitkään; kun ongelmat pitkittyvät, ne yleensä myös mutkistuvat. Ota yhteyttä, sovi jatkotoimenpiteistä ja/tai käänny perintätoimiston puoleen.
  5. Kuuntele lakimiestäsi ja luota hänen ammattitaitoonsa. Sinä hallitset oman alasi, lakimies omansa. Lakimies näkee kokonaisuuden ja hahmottaa tulevan prosessin sekä mahdolliset riskit.
  6. Puhu lakimiehellesi aina ja vain totta. Asioiden vääristeleminen romuttaa luottamuksen ja vie auttamiseltasi pohjan.
  7. Muista, että lakimiespalvelut ja oikeuskäsittelyt maksavat ja että häviäjä maksaa kaikki viulut. Älä siis lähde oikeuteen kovin pienten saatavien tai pelkän periaatteen vuoksi.
  8. Mieti tarkkaan, oletko valmis kuukausia ja mahdollisesti vuosia jatkuvaan oikeusprosessiin. Jos velkoja keskeyttää prosessin, hän korvaa myös velallisen oikeudenkäyntikulut – riippumatta siitä, onko oikeassa vai ei.
  9. Ota huomioon, että jutun voi hävitä, vaikka olisi omasta mielestään oikeassa. Tuomioistuin tekee ratkaisun sen perusteella, mitä oikeussalissa esitetään – ei sen perusteella, mitä osapuolet tai todistajat ajattelevat, tai mitä he puhuvat ennen istuntoa.
  10. Älä tee päätöksiä vihan vallassa; nuku yön yli ja harkitse asioita rauhassa. Kun tunteet vievät voiton, pienetkin ongelmat saavat valtavat mittasuhteet.
30.8.2017
Teksti: Sari Lapinleimu
Lowell

Lowell

Lowell Suomi Oy on luotonhallinnan palveluyritys ja suomalaisyritysten kokenut kumppani luottopäätöksenteossa, laskutuksessa ja perinnässä. Lue lisää palveluista.

compliance kuluttajariita riita-asia riitautus velkariita Oma talous riitatapaus